De Kentiapalm zijn officiele naam luidt Howea forsteriana. Hij is vernoemd naar het Australische eiland waarvan hij afkomstig is. De Kentia is een plant met een betrekkelijk kleine basis waaruit slanke stengels omhoog groeien. aan die stengels groeien zachte, elegante groene palmbladen die de Kentia zo herkenbaar maken. Het is een van de weinige palmen die genoegen neemt met weinig licht, lage luchtvochtigheid en koele kamers. Kentia is een opvallende, feestelijke woonplant, de perfecte vervanging voor het ‘zwarte gat’ van de kerstboom.
Kentia hoort bij de palmfamilie en groeit op Lord Howe Island ten oosten van Australië. Hij staat hier beschut onder het beschermende, dichte bladerdak van grotere bomen. Hij is hierdoor gewend aan weinig zonlicht, en het gebrek aan direct zonlicht. In het oerwoud kan de palm wel 18 meter hoog en 6 meter breed worden, met bladeren van 3 meter lang. Wees niet bang, de kweekversie die jij koopt in Nederland, zal geen reusachtige verschijning worden.
Een Kentiapam lijkt op het eerste gezicht een dure plant in verhouding. Maar laat je niet misleiden. Deze palmen worden vermeerderd door middel van zaden en dit zaad is nog altijd exclusief vanaf Lord Howe Island afkomstig. Dat garandeert exclusiviteit en authenticiteit. Het duurt ongeveer 30 weken voordat een zaadje ontkiemt. Als het plantje eindelijk gaat groeien duurt het lang voordat hij groot is. Een Kentiaplam groeit erg langzaam. De kleinste Kentia die je kan kopen is vaak al een jaar oud, een groter exemplaar van een meter vaak ouder dan zes jaar. Dat verklaart waarom deze bijzondere palm een relatief hoge prijs heeft. Dat de plant al zo oud is heeft natuurlijk erg veel voordelen. Hij kan inmiddels tegen een stootje, hij is betrouwbaar en je kunt ervan op aan dat hij zijn sierwaarde vasthoudt. Dat heeft hij immers de laatste jaren ook gedaan. Daarnaast moet het je toch aanspreken dat de Kentiapalm zo duurzaam is gekweekt én dat hij een erg lage energiebehoefte heeft.
Ben je om en wil je een Kentia kopen, let dan even hierop:
Check of je echt de juiste plant in de wagen hebt. Verwar de Kentiapalm niet met een Arecapalm (Dypsis). Vooral als de palmen jong zijn komt deze fout vaker voor. Je kunt het verschil zien aan de stelen net boven de kluit. Die van Kentiapalm zijn groen met bruine vezels aan de stam, die van Arecapalm hebben rode spikkels. Het blad is ook anders, dat van de Kentiapalm is breder dan van Arecapalm.
Controleer of de potmaat, de dikte en hoogte van Kentiapalm in verhouding zijn met de prijs. Vergelijk met andere Kentia’s en vraag gerust naar de prijsindicatie.
Bruine bladpunten wijzen op een te lage luchtvochtigheid of te ruime watergift. Zwarte vlekken duiden vaak op een te hoge zoutconcentratie in de potgrond. Dit kan voorkomen worden door de potten door te spoelen met water.
Kentiapalm is een van de weinige palmen die graag in de schaduw staat, met uitzicht op het raam. Wordt het blad lichtgroen tot geel, dan staat hij echt te licht. Voorkom direct zonlicht. Ontstaan er weinig nieuwe scheuten en groeit je plant na een jaar nog niet, dan staat Kentiapalm een beetje te donker.
De Kentia houdt van een vochtige kluit, maar die moet ook weer niet zo nat zijn dat er een laagje water onderin de pot staat.
Ga je douchen? Regent het en is het buiten lekker warm? Neem je Kentia mee, hij houdt van een flinke verfrissende sproeibeurt.
Geel, oud en lelijk blad mag je weg knippen.
Kentiapalm houdt van kamertemperatuur, onder de 10°C is te koud voor hem.
Tussen april en september iedere maand een beetje plantenvoeding geven houdt de groei erin. In de winter groeit Kentiapalm niet en is voeding dus ook niet nodig.
Kentiapalm is een van de populairste, makkelijkste en sterkste palmsoorten voor binnenshuis. De geveerde altijd groene bladeren zorgen voor een tropische, urban jungle feeling in huis. Een waar feestje. Deze maand is de perfecte maand om een Kentia aan te schaffen. Kerstboom eruit, Kentia erin!
Zet hem als pronkstuk alleen in de hoek of maak je oerwoud compleet door andere tropische planten toe te voegen aan de Kentia corner. Calathea’s zijn een goede match, die houden van dezelfde omstandigheden. Stijl de Kentia met toffe pot van keramiek, een witte is al voldoende want deze knapperd heeft maar weinig nodig. Wil je een wat natuurlijker en meer sober effect creëren, kies dan een mand uit onze nieuwe TS Naturals collectie uit. Stuk voor stuk met de hand gevlochten van zeegras. Je waant je binnen no time in Australië.
Met dank aan mooiwatplantendoen.nl