Woonplant van de maand juli: Monstera

Haar diep groene kleur en lucht zuiverende capaciteit maken iedere ruimte mooier en energieker. Wist je dat een jonge Monstera hartvormige bladeren heeft en pas later die karakteristieke insnijdingen in het blad krijgt? Dat heet levenservaring.

Soorten Monstera

In tegenstelling tot de meeste kamerplantensoorten is het assortiment Monstera kleiner. Maar zeker niet minder aantrekkelijk. De bekendste is de beroemde Monstera Deliciosa, bekend als de gatenplant. De Variegata heeft wit/groen blad. En niet te vergeten de hippe Monstera Oblique, ook wel monkey mask genoemd. Deze is kleiner en helder groen met gave gaten in het blad en is een uitstekende klimmer, en ook zeer geschikt als hangplant.

Monstera klimplant

In het tuincentrum staan planten dicht op elkaar en groeien ze keurig omhoog, richting het licht. Zodra je de plant thuis een mooie plek geeft, past hij zich direct aan de nieuwe situatie aan. Dat betekent dikwijls dat de bladeren een andere richting op groeien. Thuis komt het licht tenslotte niet van boven maar van de zijkanten door de ramen. Dit geldt in het bijzonder voor de Monstera, zij is namelijk een klimplant, een liaan. In haar thuisregio Panama, zuidelijk Mexico en de wouden van Zuidoost Azië klimt ze tot wel 20 meter de bomen in richting het licht. Dat is waarom Monstera’s vaak een mosstok hebben, om te voorkomen dat ze het hele huis doorgaan.

Monstera verzorging

• Monstera heeft graag een lichte standplaats, maar kan niet goed tegen de volle zon. Net als in het oerwoud onder het bladerdek van hoge bomen staat ze graag iets beschut.
• De plant houdt niet van kou, laat hem niet koeler staan dan 13° of lager.
• Geef matig water, de kluit moet licht vochtig zijn.
• Eens in de twee weken een beetje plantenvoeding vindt ze fijn.
• Het komt zelden voor dat een Monstera binnen bloeit. Als het toch gebeurt dan betekent het dat de plant zich thuis voelt bij je. De geur van de bloemen is echter niet heel prettig en ze kosten de plant veel energie. Mensen kiezen er daarom vaak voor de bloemen weg te knippen. Wij stellen voor dat je de plant extra voeding en liefde geeft en het raam open zet!

© Copyright 2024 - TS collection Realisatie: Stimmt